About Me

simple, a bit complicated and chossy

NMH Secret Admire

Shout to NMH

Tuesday, 24 April 2012

5 Days, 4 Nights in Bukit Tinggi, Padang, West Sumatera


Day 1: 5th April 2012, Thursday

I woke up at 3.30 a.m. and my BFF fecth me around 4 ish . Arrived at LCCT around 5.45 a.m. Flight ETD at 7.30 a.m. and ETA 8.40 a.m. Around 1 hours journey to arrive Minangkabau International Airport, Padang, West Sumatera.

Sampai je di airport, kami terpaksa beratur panjang untuk proses imigresen (pemeriksaan imigrasi). Di situ la baru perasan, ramainnya umat yang datang melawat Padang. Ada la dalam 30 minit beratur untuk proses imigrasi itu. Berlaku sedikit kekecohan dalam ramai-ramai tu (kena isi borang lawatan, etc). Tourist guide kami sudah pun menunggu dengan Bas Pariwisata nya. Bas untuk muatan dalam 25 orang (termasukla bagasi kami).

Roni nama tourist guide kami. Termasuk assistantnya , Rahman dan driver(tak ingat namanya). Kami diberi penerangan sepanjang perjalanan dari Minangkabau Aiport Padang ke Bukit Tinggi memakan masa lebih kurang 2 jam setengah. *Hint : keadaan jalan raya tak ubah seperti ke Cameron Highland .Berbukit bukau, selekoh tajam serta bergunung ganang. Cuaca di Padang lebih kurang seperti di Kuala Lumpur. Tak jauh berbeda. Waktu tempatan adalah satu jam lebih lewat berbanding waktu di Kuala Lumpur.

Tempat persinggahan pertama, on the way ke Bukit Tinggi, Air Terjun Lembah Anai. Kami singgah di situ leboh kurang 15 minit, semata-mata untuk sesi bergambar. Kemudian perjalanan diteruskan dengan ke Rumah Kebudayaan Minangkabau. Di sini terkenal dengan Rumah Gadang. Sekali lagi sesi bergamba . Kali ini diberikan penerangan oleh usherer yang ditugaskan untuk menjaga rumah kebudayaan itu.

Tetiba rasa malas pulak nak type banyak-banyak ni. Apa kata NMH buat tulis semua dalam bullet points.. haa..amik.......sila lah enjoy membaca bullet points ini termasuk photo-photo yang telah dibuat collage.

  • Lunch di Rumah Makan Pak Datuk di Pantai Panjang - menu semestinya Nasi Padang
  • Sempat rempat 2-3 helai kain ela yang dijual di souvenir shop di Rumah Makan Pak Datuk (harga dalam RM 35- RM 60 sepasang)
  • Singgah melontar (membeli-belah) di Puteri Minang, dah spent almost Rp. 700,000.
  • Melawat kawasan industri desa yang khas menjual kain sulaman (emboidery), songket, telekung, capal di Pandai Sikek - berhabis almost Rp. 300,000
  • Around 5 p.m. check in di Hotel Graha Muslim. Cuaca di sini dingin , maka aircond/kipas angin tidak disediakan di hotel ini.
  • 7.00 p.m. dinner di Rumah Makan Gon Raya - lagi sekali Nasi Padang
  • Balik ke hotel NMH terus mengira jumlah wang tunai yang dibelanja untuk Day 1. - dah spend Rp 1 juta lebih...ish ..ish ..ish




Day 2 : 6th April , Friday
  • Breakfast pihak hotel hantar sampai ke bilik. Nasi goreng Minangkabau gitu.
  • Terus ke the famous Sulaman Hajah Rosmah di Baso serta berjaya membeli sehelai handmade kebaya top. Kebaya ini sangat halus buatannya serta menimbulkan sifat cemburu dikalangan ahli rombongan lain yang tak sempat merembat kebaya tersebut. LOL!
  • Tabek Patah - terdapat industri desa yang memproses kopi. Ahli rombongan turut dibawa untuk menikmati kopi tersebut secara percuma di cafe yang telah disediakan. FYI , NMH is not a caffeine person. So instead of free coffee, NMH end up drinking "Jus Markisa" (Passion fruit jus). Ada juga sesi memborong kerepek-kerepek pisang or the famous "pisang salei".
  • Pagaruyung Palace, another photo sessions. Kebetulan cuaca panas terik, sekejap je sesi photogedix dan cepat-cepat berteduh di gerai-gerai jualan cenderamata.
  • Lunch at Pondok Flora - another Nasi Padang session. Kali ni suasananya berbeda kerana rumah makan ini didirikan di atas sawah padi. Nice scenary. Perfect for photogedix and camwhoring.
  • On the way back to hotel, stopped at Lake Maninjau. Lake in between those gunung merapi. Another beautiful scenary
  • Bas rombongan terpaksa pergi ke "rumah sakit". One of the ahli rombongan kena jab pasal tepi tapak kakinya telah bengkak disengat "sesuatu" serangga yang tak dikenali.
  • Bika Telaga - famous for its "lempeng garing berinti" or pancake filled with coconut or banana. Boleh terjumpa lagi satu bas rombongan membawa warga dari Melaka. Ali Mamak ada tu u'oll !
  • Dinner at Rumah Makan Family Benteng Indah - Nasi Padang session again !
  • Terdapat banyak penjual jalanan yang menawarkan cenderahati dan kain-kain ela di luar premis rumah makan tersebut. "Seperti suasana penjual di Mekah", komen acik-acik dari kumpulan rombongan kami.



Day 3: 7th April 2012, Saturday

  • Melawat rumah Hamka. Adalah sangat memalukan bagi siapa yang tak kenal Hamka. Anda bukan orang Melayu sejati kalau tak kenal Hamka :p.
  • Terpaksa menempuhi lereng yang berbukit-bukau termasuklah the famous Selekoh 44. Roni telah menasihati supaya semua ahli rombongan minum Coke untuk menghilangkan pening kepala akibat jalan di selekoh tajam tersebut. Ternyata berhasil for NMH. Saya tak pening langsung sepanjang perjalanan !
  • On the way back to area Jam Gadang , bas rombogan terpaksa singgah sekali lagi ke Sulaman Hajah Rosmah akibat terdapat kecemburuan (jealousy) beberapa orang ahli rombongan yang mahu juga membeli kebaya yang sama seperti yang NMH beli pada Day 2 itu. ahahhahahahaha. Rupanya corak kebaya tersebut tidak ada lagi dan ahli rombongan itu terpaksa berpuas hati dengan corak kebaya yang lain.
  • Ke Jam Gadang, Pasar Atas seterusnya. Ahli rombongan dinasihati supaya berjaga-jaga akan pencopek (penyeluk saku). Kami dinasihatkan berkumpul di shopping complex Ramayana selepas habis melontar(membeli belah)
  • Di Pasar Atas, NMH telah berjaya membeli berpasang-pasang kain ela. Sehelai dua seluar jeans yang origional. Nak dijadikan cerita, hujan telah turun dan kami semua kena hujan. Maka tak selesalah bila nak shopping kat bahagian Pasar bawah tu :(
  • Banyak la benda kecik-kecik tak sempat nak beli i.e. accesories seperti gelang, rantai, cincin, keychain, handbag, selipar, wallet, fridge magnet, kretek :( :( sedih la...macam nak pergi lagi kat Pasar Atas dan Bawah tu kalau ada rezeki nanti.
  • Akibat hujan yang masih turun, ahli rombongan semua di bawa dinner terus ke rumah makan . Dalam basah-basah tu, kami order ala-carte ; nasi goreng, satay padang, roti Canei, mee sup , murtabak di rumah makan Kubang Hayuda.
  • Cili kat sini memang pedas, tergigit sikit pun dah rasa pijar. Refer to cili dalam inti murtabak .



Day 4 : 8th April 2012, Sunday
  • Hari terakhir di Bukit Tinggi.
  • Kami dibawa untuk melawat Lobang Jepang (Japanese Tunnel), kesan peninggalan WW II. Tunnel itu kena naik turun anak tangga u'oll. Almost 30 minutes spend time there.
  • Dalam tunnel itu ada menunjukkan kesan peninggalan tentera Jepun seperti penjara bawah tanah, tempat simpanan senjata serta tempat pembuangan mayat.
  • Pancit jugaklah masa mendaki anak tangga nak keluar dari tunnel itu.
  • Di bawa ke tempat terakhir untuk melontar duit di Bukit Tinggi "Silinduang Bulan".
  • Then kami pun berangkat ke Padang - another 3 hours journey
  • Lunch at rumah makan Lamun Ombak - Nasi Padang
  • Kemudiannya di bawa menaiki pengangkutan awam (mini van yang di panggil bas) untuk ke Pantai Air Manis
  • This beach is famous for its fairytale story , Malim Kundang (Malaysia version of Si Tanggang)
  • Cuaca sangat panas terik serta keadaan jalan raya yang berlopak untuk sampai ke pantai tersebut.
  • Then , for sightseeing . Naik bas rombongan semula untuk meninjau Siti Nurbaya Brigde , old city of Padang.
  • Check in at Ion Hotel, Padang
  • Dinner ala-carte at local restaurant.



Day 5 - Check out and flight to Kuala Lumpur at 9 a.m.


Likes :
  • The people
  • Penjual
  • Nasi Padang
  • Scenaries yang berbukit bukau serta dingin
  • Kain ela yang affordable
  • Kripik Belado
  • Pisang Salei
  • Gado-gado berkuah lazat yang dihidangkan bersama mee kuning yang halus mulus
  • My tour group and tour guide
  • Bilik hotel di Padang

Dislikes :
  • Tak sempat shopping barang-barang souvenirs yang kecik-kecik
  • Tak sempat shopping wallet, belt, handbag, accesorries, blouse yang best
  • Tak sempat pergi spa di Bukit Tinggi
  • Tak sempat bergambar kat Pasar Atas,Jam Gadang akibat suasana kelam-kabut hujan.
  • Public toilet
  • Keadaan jalan raya nya
  • Suasana di LCCT - pas ni nak kumpul duit supaya dapat naik airlines yang senonoh sikit
  • Cuaca panas di Pantai Air Manis

Fuhhh.....such a long entry.. sesi melancong selanjutnya.. Tanah Abang...Insyallah













Tuesday, 3 April 2012

Being NMH

Salam,

Kali ini NMH telah melakukan sesuatu yang diluar dugaan. Mengikuti "rombongan cik kiah" selama 5D4N di area Nusantara dan selepas 5 hari sekembalinya ke tanah air , NMH bakal menduduki ujian Mid Term Exam for Accounting...woohoooooooo....

20% carry marks gitu....


saksikan .....

p/s: NMH juga bakal ponteng carnival sukan kelolaan opis nya akibat clash dengan ujian Accouting itew... wwwohhoooooooo...double woohhhhoooooooooooo !