About Me

simple, a bit complicated and chossy

NMH Secret Admire

Shout to NMH

Sunday, 21 July 2013

Review Hotel - Everday Smart Hotel, Kuta Galeria, Bali

Salam,

Pada 22 May 2013 yang lalu, NMH bersama rakan baik semenjak zaman di MMU dulu, telah pun mengikuti percutiaan 4 hari 3 malam di Bali, Indonesia. Sepatutnya seorang rakan sepejabat NMH menemani NMH untuk percutian ini, tetapi di atas sebab yang tak dapat dielakkan, beliau tidak dapat turut serta.

NMH dan NNA telah pun bersepakat untuk memilih bilik penginapan kami di Everday Smart Hotel di Kuta Galeria, di sebuah kawasan baru berdekatan jalan utama ke Pantai Kuta. Sebenarnya NNA yang booking hotel ini. NNA telah pun menempah pakej bilik penginapan termasuk tiket penerbangan pergi balik, semua sekali berharga RM 580++. Murah bukan ? Saja pilih hotel biasa biasa, mungkin untuk percutiaan yang akan datang NMH akan cuba pula hotel di tengah tengah pantai Kuta.

Oleh kerana terlalu risau dan obsess dengan review di Tripadvisor, kami sepakat memilih untuk buat tempahan awal untuk bilik hotel yang mempunyai tingkap.Kami telah pun diberi bilik yang mempunyai tingkap. Motif kononnya bilik yang ada tingkap akan memberikan impak keluasan. Kami langsung tak punya masa untuk tengok pemandangan diluar tingkap tu pun.....jadual percutiaan yang terlalu padat....


Punyelah obsess nak bilik hotel yang ada tingkap...ha amik....

Ok la bilik hotelnya, ada welcome drink lagi masa nak check in.Tak silap satu malam penginapan disini berharga RM110 ++. Sebelum ini, review yang  dibaca mengatakan bilik air hotel ini mempunyai dinding yang frosted, see through....tak perlu risau, NMH dan NNA sama jantina.....tak segan pun pasal akan ada privasinya.....

Agak jauh kalau nak berjalan dari hotel ke pantai Kuta, jadi lebih baik naik teksi , dalam Rp 15,000 sehala lebih kurang RM 5. Teksi juga senang didapati di kawasan berdekatan.

Ada deretan kedai pegantin , kedai kain bertaraf Euro Moda dan salon rambut (yang NMH tak sempat mencuba salon itu) bertentangan dengan hotel ini.Ada juga convenient shop di jalan besar berhampiran. NMH sempat mencuba sebuah restoran ringkas yang bernama Nasi Pedas di jalan besar tersebut sebelum perasaan waswas menjelma keesokkan harinya......
Restoran yang simple , Nasi Pedas Ibu Andika berhampiran jalan besar untuk masuk ke kawasan hotel. Restoran ini takde logo halal..tapi ada letak photo Kaabah. Pekerja dia ber tatu , bertindik bagai...camner la tak waswas ?

Oleh kerana NMH jadi waswas sangat akan makanan sepanjang berada di Bali, NMH hanya berani order ikan masak sweetsour di cafe hotel tersebut, yang NMH request dihantar terus ke kamar hotelnya.Rasanya sangat menyelerakan (selera orang kebuluran makan akibat waswas dengan ayam, daging di Bali...ehheheh). Hotel ini juga menyediakan perkhidmatan wireless dan sebuah komputer dengan talian internet diletakkan di lobi hotel.
Sweetsour fish yang di order dari cafe hotel. Dimakan bersama nasi putih, room service dalam Rp 46,000 bersamaan RM 15. okla rasanya....sedap

Kekurangan hotel ini cuma tidak mempunyai mini bar dan dedicated bellboy, tapi staff disini sangat menyenangkan. Room service seperti hairdryer dan iron juga disediakan. Rasanya lain kali kalau berpeluang ke Bali, silalah bawa bekalan makanan yang bersesuaian seperti mee segera, instant rendang, canned food dan sebagainya.

Ikuti review NMH di Tripadvisor http://www.tripadvisor.com.my/ShowUserReviews-g297697-d2182985-r163072471-Everyday_Smart_Hotel-Kuta_Bali.html#CHECK_RATES_CONT

Website hotel tersebut http://www.everydaysmarthotels.com/ourhotels-bali.htm




Monday, 15 July 2013

Perodua Kembara for Sale

Salam,

Buat sesiapa yang berminat, sila hubungi nadyamh@yahoo.com

Thank you




Location: Kelana Jaya ,  Selangor
Condition : Used
Type : SUVs
Make : Perodua
Model : Kembara
Registration year : 1999
Mileage : 200 000 - 240 000
Transmission : Auto
Engine Capacity : 1300cc
Color type : Metalic - Red

Price : RM 10,000 (negotiable)
- One owner
- 100% accident free
- Aircond just service

- Clean interior 
- New roadtax 


Saturday, 6 July 2013

Warna



Salam,

Kali ini NMH ingin berkongsi tentang pemilihan warna untuk pakaian dan aksesori.

Kulit manusia terbahagi kepada dua kategori iaitu Sawa Matang/Gelap = warm skin tone dan Cerah= cool skin tone 

Sedikit panduan buat mereka yang masih tidak tahu akan pemilihan warna pakaian dan aksesori yang bersesuaian dengan warna rona kulit masing-masing.

Image source - Google 


Are you WARM or COOL? | Skin Undertone Type Chart
Image source - Pinterest

animals,asia,bears,black,endangered,nature,pandas,standings,white,wildlife
Warna neutral adalah hitam (black) dan putih (white). Warna selamat, Sesuai digayakan untuk pelbagai jenis acara

Jika boleh, elakkan pengunaan warna kelabu dan coklat. Warna coklat melambangkan terlalu merendah diri dan warna kelabu hanya sesuai untuk golongan yang berusia.

aromas,bakes,brown,cakes,candies,cinnamon,cooks,desserts,dried,flavors,fotolia,fragrant,grated,herbal,incense,ingredients,kitchens,organic,powdered,remedies,restaurants,spas,strong,sweet,taste,therapy,warm
 backgrounds,black and white,black and white backgrounds,dots,grays,patterns,polka dots,white

NMH juga pernah terbaca artikel tentang pengunaan warna mengikut hari. Ia bertujuan untuk pengaruh aura dalam kehidupan seharian kita. Sekadar ingin berkongsi bersama :

apparel,clothes,cropped images,cropped pictures,men's apparel,men's clothing,PNG,shirts,transparent background,t-shirts,white t-shirts
Warna putih untuk hari Isnin
iCLIPART, pink backgrounds, posing, modeling, glamour, elegance, fashion show, women
Selasa sesuai untuk warna pink

accessories,baseballs,caps,household,leisure,sports
Biru untuk hari Rabu




anime,avatars,faces,fashions,females,girls,hipsters,manga,people,persons,teenagers,teens,women
Kuning/Jingga pada hari Khamis




1950s,clothes,footwear,household,shoes,spike heels
Jumaat pakai warna hijau



footwear,heels,pumps,shoes,partywear,fashion,lifestyles,accessories
Merah untuk hari Sabtu



clothes,dresses,high heels,household,ladies,party wear,corporates,personal appearances
dan Hitam sesuai untuk hari Ahad
 


Perasan atau tidak, warna unggu/violet langsung tidak disebut. Unggu termasuk dalam kategori biru kut...

Sekadar perkongsiaan bersama............















Friday, 5 July 2013

perbezaan antara kita

Salam,

Biasalah dua bulan sekali baru nak update blog...Ada banyak citer tapi NMH nak kongsi sesuatu...

"Perbezaan antara kita" tengok tajuk macam drama yang selalu disiarkan pada pukul 7 petang, yang hari-hari Kak Esah and Mak Ton duk melayan tu.....tak bukan citer pasal drama or telenovela..............

tetapi sedikit perkongsiaan mengenai sifat personaliti manusia. Terlebih dahulu nak ucapkan terima kasih sebab diberi peluang untuk mengikuti training on Interpersonal Skills, Communication & Rapport Building and recently on  Incorporating Personal Grooming and Basic Etiquette. 

Manusia memang dicipta berbeza, tak sama DNA nya. Disebab itulah keunikkan ini saling berkaitan antara satu sama lain. Disertakan disini gamba rajah yang telah diolah sedikit  pengisiannya berdasarkan ketiga-tiga training yang telah dihadiri berkaitan personaliti manusia.




4 type of human personality 
Anda di dalam kategori mana ? Boleh teka NMH di dalam kategori mana ? 

Untuk bahagia dalam hidup ini senang sahaja. Mulakan dengan :
1) Bersyukur
2) Maafkan diri sendiri
3) Maafkan ibu kandung
4) Maafkan bapa kandung
5) Maafkan mereka yang lain
6) Imbas kembali semasa kita berumur 5 tahun
7) Pengertian kasih sayang

Disamping itu, adalah dilarang sama sekali daripada melakukan perkara ini :
1) Menyalahkan seseorang/sesuatu
2) Asyik mencari kesalahan yang ada 
3) Mengkritik 

Ikutlah resam padi, makin berisi makin tunduk = merendah diri walaupun setinggi mana kejayaan yang anda telah kecapi.




p/s : I cheated during the muhasabah diri session. pasal itu langsung tak menitiskan air mata jerneh itu...ehhehehe..me and my poker face...ehehehheheheh










Saturday, 27 April 2013

Pengalaman menduduki ujian PTD

Salam,

Kali ini nak kongsikan sedikit pengalaman NMH menduduki ujian peperiksaan memasuki perkhidmatan pegawai tadbir dan diplomatik Gred M41 atau dalam erti kata lain ujian peperiksaan PTD.

Bagi sesiapa yang telah mendaftarkan diri di laman web SPA, rajin-rajinkanlah memeriksa pengumumaan yang dibuat dari semasa ke semasa.

Berikut adalah sedikit tips untuk ujian Bahagian A- Pengetahuan Am:

  • Negara ASEAN - Taman Ekologi
  • Kekerapan bancian dikalangan penduduk Malaysia
  • Duti Eksais
  • Taman Negara UNESCO di Malaysia
  • Website kerajaan Malaysia
  • Konsep 1Malaysia
  • Motif di duit syiling Malaysia edisi terbaru
  • Pemenang Nobel prize
  • Anugerah Inovasi Malaysia
  • Negara terakhir menyertai ASEAN
  • Maksud enakmen 
Bagi mereka yang bakal menduduki ujian ini, adalah digalakkan supaya rajinkanlah diri membaca suratkhabar serta menonton berita semasa. Pengetahuan mengenai Pengajian AM (bagi mereka yang pernah menduduki STPM) adalah sangat membantu.

Bahagian B- Daya Penyelesaian Masalah:
Melibatkan pengiraan matematik. Secara congak, tanpa menggunakan sebarang kalkulator. Oleh itu digalakkan supaya banyakkan membuat rujukan dari silibus Matematik Tingkatan 3, PMR. 

Bahagian C- Esei Bahasa Melayu
Senang bagi mereka yang pernah  menduduki ujian SPM dahulu....salah satu tajuknya adalah  Kesan Pengunaan Media Sosial

Bahagian D - Esei Bahasa Inggeris
Antara tajuk-tajuk esei . Hanya perlu pilih satu tajuk sahaja.
  • Job Satisfaction
  • Generation gap
  • Universities as training grounds for employment

Daripada perkongsiaan ini, diharapkan dapat membantu calon-calon yang  lain. Jangan putus asa sekiranya tidak berjaya kerana saya ada juga rakan-rakan lain yang telah menduduki ujian ini sebanyak 3 sehingga 7 kali.











Resepi Kuah Laksa (Penang)

Salam,

Memandangkan ada permintaan untuk kongsi resepi cara-cara membuat kuah laksa, disertakan disini resepi lengkapnya. Resepi ini NMH pelajari secara tradisi keluarga, turun-temurun ;)


1) *Ikan (10 ekor ikan kembung/ikan sardin) 
* Cili Kering (10 tangkai, ikut selera kepedasan masing-masing) 
* Asam Keping 
* Bawang besar (3 ulas, supaya akan timbulkan perasa origional) 

Belacan secukup rasa

*Bahan-bahan ini direbus bersama di dalam satu periuk yang sama...hati-hati ketika merebus..jangan sampai terlalu hancur. cukup sekadar 10 minit sahaja masa merebusnya. 

2) Selepas direbus , ditoskan semua bahan tersebut untuk sejuk seketika selama 15-20 minit

3) Air rebusan ikan jangan dibuang, tinggalkannya di dalam periuk untuk buat kuah laksa itu nanti

4)Ceraikan isi ikan dari tulang ikan. Asingkan tulang ikan tersebut di dalam bekas yang berasingan.

5) Kemudian blender bawang besar + cili keing + isi ikan + Belacan

6) Asam keping tak perlu blender, tinggalkan asam  keping dalam periuk untuk memasak kuah laksa tersebut

7) Bahan yang telah diblender (bawang besar + cili keing + isi ikan + Belacan). , masukkan semula dalam periuk untuk kuah.

8) Tulang ikan yang telah diblender kan, perlu diasingkan (tambah air masa blender, takut tersekat nanti kalau takde air), selepas itu tapis tulang ikan tersebut, ambil air tulang ikan sahaja .

9) Lebihan tulang ikan yang telah hancur diblender, bolehlah dibuang

10) Kalau nak banyak kuah, tambahkan air pada tulang ikan semasa ditapis tadi

11) Panaskan periuk...kemudian baru masukkan bunga kantan, daun kesum...

12) Garam secukup rasa...sila rasa terlebih dahulu....ini kerana belacan selalunya dah cukup  masin....
 
Ulam-ulam yang sesuai dimakan mentah dengan laksa. silalah hiris nipis-nipis.......
1) Daun selom (nama omputih dia water celery)
2) Timun
3) Bawang besar
4) Cili merah
5) Daun pudina
6) Daun salad yang halus (yang selalu dimakan bersama hidangan nasi ayam)
7) Nenas
8)  Limau nipis dibelah dua
 
dan juga telur rebus dan petis udang (optional)
 
selamat mencoba.......Sila rujuk resepi untuk membuat laksa beras secara tradisi di blog ini...

Inilah hasilnya. Insyallah menjadi kalau telah mencuba resepi yang telah diberikan ini

Wednesday, 19 December 2012

AFC - Anjassari Fried Chicken

Salam,

Ketika waktu rehat tengahari NMH dan rakan sepejabat telah pun mencuba makanan di sebuah restoran yang baru di buka di TTDI Jaya, Shah Alam. Restoran tersebut bernama AFC-Anjassari Fried Chicken. Kami berdua telah pun memilih menu utamanya iaitu ala carte 2 ketul ayam goreng, mashed potato and set menu nasi ayam. Nak tahu lebih lanjut mengenai menu lain yang ditawarkan disini,http://www.anjassari.com/v2/index.php/2012-11-16-16-39-31/restoran-afc. Harap mendapat manfaat disebalik perkongsian review makanan tersebut. Enjoy the photo ......

kena self service bila nak pesan makanan. Maaf, kualiti gambar kurang memuaskan kerana menggunakan BB


Mashed potato RM 2.50
Rasa : Tawar, terlebih rasa tepung berbanding kentang
Hiasan dalaman AFC
Ringkas dan kemas
say what ? "Eat without guilt" is their slogan
Set Nasi Ayam RM 10.80
Rasa : Nasi nya ok, ayam dihidangkan ketika masih lagi panas. Cuma sup dia rasa biasa , kosong 

ala carte 2 pieces chicken. Ayam yang sama digunakan dalam set Nasi Ayam.
Rasa: ayam nya ranggup dan garing. Mungkin bole diperbaiki mutu rempah ratus semasa perapan ayam tersebut. Yang menjadi sedap kerana ayamnya dihidangkan ketika masih lagi panas

Rating from NMH : 3.5/5 

Perkara yang disukai:
Mutu kebersihan restoran tersebut.
Walaupun self service,pelayan akan menghantar pesanan makanan ke meja pelanggan.
Kepunyaan bumiputera, sokongan perlu diberikan.

Perkara yang boleh dibaiki:
Rasa makanan yang mungkin boleh dipelbagaikan dan diperbaiki.
Sistem pengudaraan di dalam restoran, melekat bau masakan kepada pakaian para pelanggan.
Masa menunggu untuk makanan yang dipesan untuk sampai ke meja pelanggan.

Disclaimer : Review makanan ini dibuat secara santai, tidak melibatkan sebarang kos keuntungan disini.

Terima kasih.



















Friday, 29 June 2012

Nasi Kandar Kudu vs. Nasi Daun Pisang Sri Nirwana


Kali ini NMH nak share lagi review berkaitan makanan. Pasal nasi. Rakyat Malaysia dan nasi memang tak bole dipisahkan. Tapi kali ini nak review pasal nasi yang bukan dimasak oleh kaum Melayu. Tapi nasi yang dimasak oleh masyarakat India Muslim atau Mamak dan juga masyarakat India yang berasal dari negara India Selatan. Nasi Kandar vs. Nasi Daun Pisang. Betapa muhibahnya kita kat Malaysia ni. Bila tiba waktu makan, semua akan sebu cari nasi. Ye nasi buat kita semua masyarakat Malaysia yang muhibah (ayat skema macam nak promote Visit Malaysia Truly Asia je, ekekkekeke).

Nasi Kandar Kudu

BTW, let me start with Nasi Kandar di Restoran Kudu Bin Abdul, No. 335, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur. Actually, NMH & BFF baru balik melilau dari area Tugu Negara & Taman Orkid nun jauh di area Taman Tasik Perdana (jauh la sangat kan, will blog about it later on).So on the way back from KL itu, we decided to have nasi kandaq. Sebelum ini pun, a week before (to be precise,6th June 2012, Wednesday) kami pernah try nak kunjungi Pak Kudu masa lunch time. Terkejut, people are queing up sampai area pejalan kaki itu ! Terpaksa batal akan niat untuk lunch di situ akibat kesesakan luar biasa manusia yang beratur untuk makan di situ.Begitu famous Restoran Kudu ni, nak cari tempat parking pun adalah lagi satu isu yang perlu difikirkan setelah tiba di situ.

However,on 16th June 2012, we reached there around 6.30 p.m. Lauk yang tinggal hanyalah ayam goreng, sotong berempah, paru masak hitam, kambing masala. The famous daging masak hitam dah habis rupanya. But its ok, we settle for this lauk.......Nak sayur? Request je sayur bendi yang dimasak sekali dalam kari yang pekat dengan rempah-ratus itew.


Left to right: Ayam sambal bawang, sotong berempah dan kari kambing masala

Difahamkan restoran Kudu ini telah wujud sejak tahun 1960-an lagi. Kat belakang restoran ni dulu ada panggung P.Ramlee. So arwah P. Ramlee akan singgah almost everyday for this delicious nasi kandar. No wonder la banyak je photo P.Ramlee menghiasi interior design untuk kedai ini.
Kualiti makanan : 4/5 Lazat, authentic nasi kandar, melekat bau kari rempah ratus tak ingat walaupun selepas tangan dicuci dengan sabun
Harga : 4/5 Sangat affordable. NMH & BFF makan 3 lauk baru RM 16++ (termasuk air minuman).Cukup untuk 2 orang makan pasal BFF jenis small eater gitew.
Kebersihan: 3.5/5
Ambience: 4/5 old skool , sangat sempoi kerusi meja dia, tak perlu gantung benda hiasan,cuma letak photo arwah P. Ramlee sudah mencukupi.
Service kualiti: 4/5

Must try lauk: daging masak hitam, ayam sambal bawang, sotong & kambing dan make sure request campur semua sekali kuah lauk pauk tersebut untuk rasa asli nasi kandar
Yang tak best : Parking.Ya ampun, takut la nak parking kat area open air tu, macam terlindung sket area tu + anjing liar berkeliaran. Kat belakang kedai itu pun area parking macam "lorong-lorong gelap".

Tribute to arwah P. Ramlee


Kudu "Hall of Fame"......sempoi.....
















Sri Nirwana Maju, Subang Jaya

Lunch time tadi NMH and gang (eh NMH ade geng ke?) telah pun membuat keputusan strategik untuk menikmati nasi daun pisang berasakan masakan masyarakat India Selatan. Jangan confuse, ni bukan nasi kandar/mamak. Nasi daun pisang adalah diusahakan oleh masyarakat Tamil yang berasal dari negara India Selatan. Yang membezakan nasi daun pisang dengan nasi kandar ialah daging lembu tidak dihidangkan di restoran ini, atas sebab keagamaan masyarakat tersebut. Tapi jangan risau, lauk ayam serta kambingnya dijamin halal.

Yang buat nasi ini unik ialah...nasi nya dihidangkan beralaskan daun pisang. Sangat authentic dan antropologi!



Sayur from left to right: timun berkuah yogurt, labu berempah and crunchy terung goreng
Yang dalam piring tu mutton masala

Lauk sayuran di nasi daun pisang ni sedikit berbeza. Acar timun berkuah santan/yogourt, labu ditumis rempah yang pekat dan paling best terung dicincang halus lalu di goreng tempung tempura (kan dah keluar macam ayat dialog Master Chef). Crunchy....

Sebelum ini pun NMH pernah cuba nasi daun pisang di Kanna, Puchong. Sama juga rasa sayuran disitu. Di Sri Nirwana ini , NMH order lauk kambing masala. Masala ni takde kuah, dia kering dan sedikit pedas. NMH sengaja makan menggunkan sudu garpu, datang area Taipan, so rasa macam diva sikit (ada kena mengena ke?). Geng yang lain order ayam goreng dan ayam varuval (macam ayam rendang berkuah kering).
Takpe lauk kering, kerana nanti pekerja restoran akan membawa kuah kari dan dal asing untuk diletakkan di atas nasi pelanggan.


portion kami 4 orang makan

Kualiti makanan : 3.5/5 Lauk asas dia kebanyakkannya berkuah kering. Tapi ada kuah kari/dal tambahan
Harga : 3/5 Untuk 4 orang makan bersamaan RM 55++ (you do the math ok)
Kebersihan: 4/5
Ambience: 3.5/5 Berkonsep separa terbuka, dinding separuh di tepi jalan, ada hiasan tergantung, cermin besar melekat kat dinding khas tuk pelanggan dia yang vain
Service kualiti: 4/5


benda hiasan tergantung

vain customer tengah snap photo sendiri guna refleksi cermin

Di restoran Sri Nirwana, pelanggan tak putus-putus mengunjungi tempat ini. Kebetulan waktu rehat makan tengahari yang panjang (hari Jumaat). Cuaca panas diluar kedai tak dihiraukan, asal bole menikmati sajian nasi daun pisang itu. Kedai ni takde aircond ye puan-puan. Sekadar kipas syiling sudah memadai.

Must try lauk : Ayam goreng, sayur terung goreng tepung ala crunchy
Yang tak best: Parking! Area Taipan dan masalah parking memang tak bole dipisahkan, Ibarat irama dan lagu. Kami parking di kawasan perumahan berhampiran. Maka berbondong-bondongla kami berjalan dibawah terik mentari ke restoran itu.


Conclusion

  • Makan kat kedai mamak pelanggan kena berdiri dan pergi sendiri ke kaunter lauk pauk untuk memilih lauk yang disukai. Nasi dan lauk dihidangkan dalam pinggan melamin biasa.
  • Makan nasi daun pisang,pelanggan hanya perlu duduk di meja sambil menanti pekerja restoran menghidangkan nasi serta lauk pauk yang diminta di depan mata anda.Nasi dilapik di atas daun pisang. 
  • Rasa kari di kedua-dua restoran ini hampir sama. Tak jauh berbeda. Kaya dengan aroma dan rasa asli rempah ratus.