Tuan-tuan, puan-puan dan cik kak-cik kak sekalian,
seperti yang dijanjikan, Cik Nadia di sini ingin berkongsi resepi turun-temurun daripada Mak Ngah Faezah, yang berada nun jauh di Parit Buntar, Perak.
Home made Laksa menggunakan Tepung Beras
Bahan-bahannya:
a) Tepung beras Cap Teratai (Mak Ngah Faezah memang prefer Cap Teratai)
b) Air Panas/Suam
1) Bancuh tepung beras dengan air panas/suam |
2) Uli bancuhan tepung beras dan air suam sehingga dapat dibentuk menjadi mampat |
5) NMH tengah menggunakan loyang acuan untuk membentuk laksa tepung beras |
6) Jenuh berdiri sambil menekan loyang acuan tersebut..... |
7) dan inilah hasilnya.....dan perlu dikukus di atas dapur |
selamat mencuba.....
till then..ta-ta
No comments:
Post a Comment